Voedsel en allergie
Allergenen en hoe wij bij De Groot daarmee bezig zijn
Allergenen
Op deze pagina vind je informatie over allergenen. We leggen even kort uit wat dat zijn en hoe je daar rekening mee kunt houden. Je vindt hier ook een aantal links naar nuttige sites. We maken het je graag duidelijk bij De Groot.
Allergenen zijn stoffen in voedsel die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Het gaat om eiwitsoorten die een meer dan normale reactie opwekken van het immuunsysteem. Als een persoon op deze manier reageert op een stof, noemen we zo iemand ‘allergisch’.
Hierdoor kan iemand door een klein beetje van deze stoffen zich al beroerd voelen. Soms moeten ze dan naar het ziekenhuis. In het ergste geval kan het de gebruiker zelfs fataal worden. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van deze allergenen.
Onze leveranciers vermelden op hun verpakkingen welke allergenen in de producten zitten. Hierdoor is het voor jou makkelijk om te zien welke allergenen in onze foodproducten zitten*. Kijk in ons bestelsysteem hoe dit eruitziet.
Veel voorkomende allergenen
Allergenen zijn voor niet allergische mensen vrij onschuldig en ze komen vrij veel voor. De meest voorkomende zijn:
kruisreactie
Je kunt door je allergie voor het ene product ook een reactie krijgen op een ander product. Dit heet een kruisreactie. Iemand die last heeft van pollen kan bijvoorbeeld ook reageren op sommige soorten fruit en groente. Het lastige is dat degene met de allergie hier vaak niet van op de hoogte is.
Het is fijn voor zo iemand als er een bedrijfshulpverlener aanwezig is die weet wat te doen bij allergische reacties. Kijk voor informatie hierover op de site van het [Rode Kruis]
Andere reacties
Naast allergenen zijn er ook andere voedselreacties mogelijk. Die worden dan niet opgewekt door het immuunsysteem, maar door iets anders. Een voorbeeld hiervan is lactose intolerantie. Dit ontstaat doordat de lactose niet wordt afgebroken.
Mensen die hier last van hebben, krijgen dan pijn en darmklachten. Zo’n voedselintolerantie is geen allergie. Lactose intolerantie is geen koemelkallergie of andersom. Je kunt dus niet tegen iemand met een koemelkallergie zeggen: “In het ergste geval heb je wat darmklachten.” Dit kan een hele gevaarlijke vergissing zijn.
Wat jij kunt doen
Het begint natuurlijk bij jezelf goed informeren. Een horecagelegenheid doet er goed aan op de hoogte te zijn van de [wetten] omtrent allergenen. Deze zijn sinds 13 december 2014 vernieuwd. Hierin worden o.a. de 14 allergenen genoemd waarvan je verplicht bent ze te noemen. En ook hoe je deze moet melden aan je gasten.
Daarnaast is het verstandig om alle ingrediënten te vermelden op de kaart. Je kunt allergenen ook altijd nog even apart aangeven. Je kunt dit doen door het volgende zinnetje onder de gerechten te zetten: “Allergie-informatie: bevat…”. Op de puntjes zet je dan bijvoorbeeld ‘noten’ of ‘melk’. Lees ook altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking van kant-en-klaar producten. Zo weet je zeker dat er niets tussendoor glipt.
De links onder deze tekst brengen je bovendien naar nuttige sites waar je nog meer informatie kunt opdoen.
Goed voor je gasten, goed voor jezelf
Varieer waar mogelijk met de ingrediënten op de kaart. Het is voor iemand met een koemelkallergie erg lastig als er in ieder gerecht room of boter zit. Zo iemand (en diens vrienden) zie je niet snel terug in je eetgelegenheid. Het hoeft ook niet, zelfs al ben je nog zo dol op de smaak van roomboter.
Er zijn heel veel vervangende producten mogelijk. Wij helpen je graag daarbij. Neem [contact] op met een van onze [specialisten]. Deze kan je gedetailleerd advies geven over hoe je kunt variëren.
Wees verstandig, weet wat je opdient.
Links
- https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/allergische-reactie/
- https://www.khn.nl/lidmaatschap/advies/service-en-advies-team/allergenen
- Over voedselallergie: https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie.html
- Poster met de 14 belangrijkste allergenen: https://www.unileverfoodsolutions.nl/inspiratie-voor-chefs/allergenen.html
* Disclaimer: omdat de informatie op de verpakking bij de leveranciers vandaan komt, zijn wij niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen door het tekortschieten van die informatie.